Grupa „Żabek” już po raz kolejny bawiła się w małych badaczy. Tym razem zajęliśmy się solą. Chcieliśmy sprawdzić czy służy ona tylko do solenia potraw w kuchni. Najpierw przygotowaliśmy roztwór nasycony soli kuchennej. W tym celu użyliśmy ciepłej wody, bo doszliśmy do wniosku, że w niej sól szybciej się rozpuści. Wlaliśmy ją do słoika i powoli zaczęliśmy wsypywać sól, mieszaliśmy, aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Sól się rozpuszczała a my znów dosypywaliśmy i znów mieszaliśmy, aż w końcu sól już nie chciała się rozpuszczać. Kusiło nas, aby spróbować wody – była naprawdę słona. Zawiązaliśmy kawałki włóczki na patyczki, które zamoczyliśmy w wodzie. Odstawiliśmy słoik w ciepłe miejsce i tam, gdzie nikt nie będzie go dotykał. I już po kilku dniach mogliśmy zauważyć przepiękne kryształki soli, które pojawiły się na nitkach. Codziennie obserwujemy, jak wciąż rosną i  jest ich coraz więcej.